Verkooptruc met .com domeinen. Doe het niet!

De laatste weken krijgen we nogal wat vragen van onze gebruikers die zijn benaderd door clubs als “Domeinnaam Register” of “European Domains & Trademarks”. Het verhaal is eigenlijk steeds (vaak letterlijk) hetzelfde: iemand wil de .com-versie van jouw domein registeren en je kan dat nog nét voor zijn. Het is een klassieke truc. En niet waar.

Zo ziet die mail eruit:

Wat klopt er niet?

  • Er bestaat geen “wettelijk verplichting” om een eigenaar van een domein te waarschuwen als er een andere versie van zo’n domein wordt geregistreerd.
  • Er bestaat geen verplichting een domeinnaam “voor 10 jaar vast te leggen en te beschermen”.

Wat is het dan wel?

Tja, hoe noem je dit? Agressieve verkoop? Feitelijk is het iemand met wat leugens bang maken en vervolgens onder tijdsdruk een product te verkopen. Wat opvalt is dat “Domeinnaam Register” en “European Domains & Trademarks” exact dezelfde tekst gebruiken. En dat deze vorm van “verkoop” om de zoveel tijd ineens weer opduikt.

Doe het niet!

Ons advies? Doe het niet. Want het hele verhaal is niet waar. Niemand heeft zich gemeld om je .com domein te registreren. Als dat werkelijk zo was, zou diegene die domeinnaam gewoon hebben geregistreerd.

En doorgaans heb je helemaal niets aan een .com-versie van je eigenlijke domein. Google ziet dat niet als extra waardevol en je zet ook maar één domein op je visitekaartjes. In Nederland is .nl nog steeds het meest logisch, zoals in België het .be-domein gangbaar is. Als je zo’n domein hebt, is het vaak niet nodig om daarnaast ook de .com-versie registreren.

Bovendien, áls je het .com-domein al wil registeren, omdat je bijvoorbeeld internationale ambities hebt of omdat je dat een veilig idee vindt, doe dat dan gewoon bij je eigen leverancier. Die zal je ook vertellen dat dat gewoon per jaar kan. Bij ons kost dat, inclusief btw, 20 euro per jaar.

Meer lezen?

Deze truc bestaat al lang. Er is ook al vaker voor gewaarschuwd:

Vragen?

Ontvang je een mail of telefoontje dat je niet vertrouwt? Laat je informeren! Google even naar de naam van de leverancier. Of neem contact met ons op, via support@mooiesite.nl. Dan kijken we er samen even naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *